Yüzümde siyah noktalar çıkıyor sorunun temel nedeni aşırı yağlı besinler tüketilmesinden kaynaklanır. Siyah nokta sadece yüzde değil sırt, kol, ense, göğüs ve kollarda da görülebilir. Siyah noktadan kurtulmak için öncelikle besin tüketimine dikkat edilmeli ve beden temizliği iyi yapılmalıdır.
1. Dermokozmetik Ürünler Deneyin
Siyah nokta tedavisi için eczanelerde reçetesiz satılan dermokozmetik ürünler denenmelidir. Krem, jel ya da maske düzenli olarak uygulandığında siyah noktaların azaldığı görülür. Siyah nokta oluşumunu engellemek için salisilik asit, benzoil peroksit ve resorcinol gibi bileşenler etkilidir. Aldığını ürünlerde bu bileşenlerden olup olmadığını kontrol edin.
2. Reçeteli İlaç Kullanın
Dermokozmetik ürünler yeterli gelmediyse hekim kontrolünde reçeteli ilaç kullanılması gerekir. A vitamini içeren ilaçlar kıl köklerin tıkanmasını önleyip siyah noktaların oluşumunu engeller. Bu tür ilaçlar direkt cilt üzerine uygulanır. Yüzümde çok fazla siyah nokta var sorunu için hekim kontrolünde ilaç alınması önerilir.
3.Uzmanlardan Yardım Alın
Dermatolog ya da cilt bakım uzmanları, siyah noktaya neden olan tıkanıklığı çıkarmak için yuvarlak halka şeklinde olan özel alet kullanırlar. Küçük açıklardan tıkanıklığı gidermek için çıkarıcı basınç uygulayıp siyah noktaların çıkarılmasını sağlarlar.
4.Mikrodermabrazyon Tedavisini deneyin.
Mikrodermabrazyon Avrupa ve Amerika’da siyah nokta tedavisi için kullanılan popüler bir yöntemdir. Alüminyum oksit olan kristal parçaların özel cihaz yardımı ile püskürtüldükten sonra ölü tabakanın vakum ile çekilme işlemine Mikrodermabrazyon denir. Ağrısız bir yöntem olduğu için oldukça popülerdir. Yüzde siyah nokta çıkması, cilt hasarının giderilmesi, derinin genç görünüm kazanması için kullanılır.
5.Kimyasal Peeling Yöntemini Uygulayın
Kimyasal peelingler dermatolog ya da cilt bakım uzmanları tarafından kullanılır. Ölü hücre, tıkanıklık ve akne gibi işlemlerde kullanılır. Peeling işlemi sırasında cilde güçlü kimyasal çözeltiler uygulanır. Belli bir süre sonra derinin üst katmanı soyulup alt kısım ortaya çıkar.
6.Lazer ve Işık Tedavisini deneyin.
Lazer ve ışık tedavileri bakterileri öldürmek ya da yağ üretimini azaltmak için yoğun ışık demeti kullanılır. Lazer ve ışık ışınları cildin üst kısımlarına zarar vermeden siyah nokta ve akneleri temizler.
Siyah Noktayı Yok Etmek İçin Tüyolar
• Cilt bakım ürünü seçerken komedojenik olmamasına dikkat edin. Komedojenik cilt üzerindeki gözenekleri tıkayan anlamına gelir.
• Maskeler kadar peeling de yanakta siyah nokta oluşumunu engeller. Yanakta siyah nokta oluşumunu engelleyen peelingler dermokozmetik ürünlerde yer alır.
• Kullanacağınız ürünlerin yağsız yapıda olmasına dikkat edin.
• Tonikler cildi derinlemesine temizleyip ferahlatır. Derinin siyah nokta eğilimine karşı tam bakım yapar.
• Cildinizi günlük temizlediğiniz siyah noktalar azalır. Siyah nota oluşumunun temeli cildin temizlenmemesinden kaynaklanır.
Siyah Nokta Gözenekleri Nasıl Kapanır?
Ciltteki Siyah nokta gözenekleri; maske, nemlendirici, peeling ve tonik gibi ürünler ile kapamasına yardımcı olur. Siyah nokta oluşumunu azaltmak için cildin temiz tutulması gerekir. Günlük hijyen bakımı sayesinde gözeneklerin temiz kalması sağlanır ve deri yağlardan temizlenir.
Siyah Nokta Neden Olur?
• Saç folikülü ya da cildin ürettiği yağ ve ölü hücrelerin gözenekleri tıkamasından oluşur.
• Yağlı cilde sahip kişilerin gözenekleri tıkanması sonucu daha sık görülür.
• Siyah nokta yağ lifleri olarak bilinen sebasöz filamentlerin gözenekleri tıkamasından meydana gelir.
• Bakterilerin gelişip çoğalması da siyah noktaların oluşmasına neden olur.
• Cilt temizliğini yeteri kadar yapmayan kişilerde siyah nokta sık rastlanır.
Siyah Nokta Sıktıktan Sonra Ne Sürülmeli
Siyah nokta sıkıldıktan sonra antibiyotikli sivilce kremi sürülmesi gerekir. Siyah nokta sıkmak, cildin bir yere çarpması ya da çimdiklemekten farkı yoktur. Siyah nokta sıktıktan sonra oluşan kahverengi leke enfeksiyon ya da iç kanama morluğudur. Kişinin siyah noktaları kendisi temizlemesi yerine dermatolog ya da cilt uzmanından yardım alması gerekir.